Paviljoen


Afbeelding invoegen 
 
Notelaer - Historiek
Tussen 1792 en 1797 lieten Wolfgang-Guillaume, derde hertog d'Ursel en zijn echtgenote Flore d’Arenberg dit opmerkelijke paviljoen aan de Scheldedijk bouwen.
Het paviljoen deed niet alleen dienst als belvedère met hertogelijke ontvangstsalons, er bevond zich eveneens  een woning voor de schippersfamilie en een herberg voor het volk.
In onbruik geraakt en geteisterd door o.a. de overstroming van 1953 werd De Notelaer van het definitieve verval gered door de tweede eigenaar, de familie Camu.  In die periode was het een echt kunstenaarstrefpunt en werd het bezocht door  vooraanstaande personen waaronder koning Albert II en koningin Paola.
Ook toen de derde eigenaar, kunstenaar Vic Gentils, het paviljoen bewoonde (1970–1983), behield De Notelaer zijn aantrekkingskracht.
Vervolgens kocht het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap De Notelaer en zocht een zinvolle bestemming voor deze parel aan de Schelde. De vzw De Notelaer (1984) werd geboren en het gebouw werd opengesteld voor het publiek.
 
 
Sinds 1999 is het gebouw in erfpacht gegeven aan Herita; het vroegere Erfgoed Vlaanderen.
De werking wordt gerealiseerd door de vzw De Notelaer.
 
Het exterieur van het paviljoen werd recent volledig gerestaureerd door Herita vzw.
Sinds 2017 beheert de organisatie Kempens Landschap het paviljoen De Notelaer en zijn omgeving.
De komende jaren zal de restauratie van het interieur en de opwaardering van het domein door Kempens Landschap worden voortgezet.